Skip links

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Πλάτανος

Στην είσοδο του χωρίου δεσπόζει ο υπεραιωνόβιος πλάτανος ο οποίος είναι το σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Φυτεύτηκε το 1912 από τον Νικόλαο Σ. Ψαρρά (μαραγκός στο επάγγελμα), ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία μαζί με μία ομάδα παιδιών του Δημοτικού σχολείου Φιλωτίου.

Λαογραφικό Μουσείο

Η ζωή των κατοίκων τους φιλωτιού παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου στο οποίο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο ελαιοτριβείο μέσα στο χωριό,απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Φιλωτίτισας.

Εκεί θα δείτε είδη της καθημερινής οικιακής και αγροτικής ζωής καθώς και είδη λαϊκής τέχνης, όπως κεραμικά, υφαντά και μουσικά παραδοσιακά όργανα.

Ο πύργος του χειμάρρου

Ένα άλλο σημείο αναφοράς του χωρίου  καμάρι όλων των Φιλωτιτών, είναι O Πύργος του Χειμάρρου. Είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου σήμα κατατεθέν του νησιού όπως και η πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, η “Πορτάρα. Χτίστηκε στα τέλη 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π. Χ. Χτίστηκε πάνω στο λατομείο του, με διπλούς τοίχους συνολικού πάχους 1,10 μ. χωρίς συνδετικό υλικό και με μεγάλη επιδεξιότητα που δείχνει την υψηλή ποιότητα της αρχαίας λιθοτεχνίας.

Βουνό Ζευς

Η κορυφή του βουνού Ζας, που υψώνεται νοτιοανατολικά του χωριού Φιλώτι, είναι η υψηλότερη κορυφή σε ολόκληρη την περιοχή των Κυκλάδων, με υψόμετρο 1,004m .

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά έζησε στη Νάξο, όπου λατρευόταν από τους πολίτες της, δίνοντας έτσι το όνομά του Δία (Ζας) με ψηλότερο βουνό τους.

Μια πέτρα κατέχει ακόμη την επιγραφή «Όρος Μηλωσίου Διός» ετικέτα, που σημαίνει προστάτης των προβάτων.

Η βρύση των Αριών

Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Φιλώτι, σε όμορφη τοποθεσία, βρίσκεται η παλιά πέτρινη βρύση των Αριών ή πηγή των Αργιών στην τοπική διάλεκτο. Λέγεται ότι το γάργαρο νερό της πηγής, κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιου πλάτανου, δεν σταματάει ποτέ, ακόμα και σε περιόδους ανομβρίας.
Η βρύση των Αριών βρίσκεται πάνω σε ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια της Νάξου. Στο σημείο αυτό ξεκινάει το μονοπάτι για τη σπηλιά του Ζα.

Παναγία η Φιλωτίτισσα

Στο χωριό Φιλώτι θα συναντήσετε την Παναγία την Φιλωτίτισσα, μια επιβλητική και αρκετά παλιά εκκλησία.

Η Παναγία η Φιλωτίτισσα βρίσκεται  στα τριακόσια μετρά από την κεντρική πλατιά του χωριού. Ο ιερός ναός είναι αφιερωμένος στην κοιμήση της Θεοτόκου και γιορτάζει στης 15 Αύγουστου. Στο χωριό γίνετε μεγάλο πανηγύρι και ο κόσμος μαζεύετε  εκεί από όλη την Νάξο. Η εκκλησία ιδρύθηκε το 1718 και την ακόλουθη μεγάλη ιστορία.

Η Συλλογή Ελληνικών Νομισμάτων

Η συλλογή διαθέτει χαρτονομίσματα και κέρματα των νεοτέρων χρόνων που κυκλοφόρησαν στον ελλαδικό χώρο, και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Κρήτη και τα ιόνια Νησιά. Στη συλλογή επίσης εκτίθενται τα πορτρέτα των διοικητών της τράπεζας της Ελλάδος που υπέγραψαν τα χαρτονομίσματα καθώς και πίνακας ισοτιμίας της δραχμής σε σχέση με το δολάριο, λίρα, φράγκο, και μάρκο το 1950-2001.

Σπήλαιo Ζευς

Σε υψόμετρο περίπου 628 μέτρων, στην πλαγιά του βουνού, βρίσκεται η σπηλιά του Ζα, η οποία είναι η μεγαλύτερη του νησιού. Σύμφωνα με το μύθο, εδώ ο Δίας, ο πατέρας των θεών του Ολύμπου, πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η εσωτερική διακόσμηση του φυσικού σπηλαίου είναι υπέροχο, με τη βοήθεια της εντυπωσιακής συμπλέγματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο έχει έκταση 4.100 τ.μ.

Πηγές

www.naxos.grwww.naxosnow.grwww.mynaxos.gr | naxos-filoti.gr